Oprema za proizvodnju perge
Presa-za-istiskivanje-perge
Kaseta-za-proizvodnju-perge-3
Ručna-presa-za-proizvodnju-perge-2
Kaseta-za-proizvodnju-perge-2
Kaseta-za-proizvodnju-perge-6
Kaseta-za-proizvodnju-perge-5
Kaseta-za-proizvodnju-perge-4
Kaseta-za-proizvodnju-perge
Ručna-presa-za-proizvodnju-perge-3
Ručna-presa-za-proizvodnju-perge
Presa-za-istiskivanje-perge-4
Presa-za-istiskivanje-perge-3
Presa-za-istiskivanje-perge-2
Presa-za-istiskivanje-perge-6
Presa-za-istiskivanje-perge-5

3810 - Oprema za proizvodnju perge

Oprema za proizvodnju perge se sastoji od prese za istiskivanje perge, ručne prese i od 48 kaseta sa kojima može da se formira 3 LR rama odnosno 2 DB rama. Poznato je da je perga jedan od najvrednijih proizvoda pčela, koji predstavlja rezerve proteina za hranjenje i podizanje društava u proleće i za zdrav razvoj pčela. U svetu poznato kao „bee bread”

0.00 RSD
Porez uračunat u cenu. Dostava će biti obračunata pri zaključivanju porudžbine
Šifra proizvoda: 3810
Stanje zaliha: Na stanju Dostupno po narudžbini Nema na zalihama
Opis proizvoda

Perga


 
Poznato je da je perga jedan od najcenjenijih proizvoda pčela, predstavlja proteinske rezerve pčelinje porodice za hranjenje i odgajanje mladih u proleće i zdrav razvoj društva. Takođe se naziva "pčelinji hleb"
Pčele ga proizvode na jesen skupljajući zrno polena i čuvajući ih u ćelijama. U ovom periodu (jesen) u košnici možemo videti prljavu glavu. Ove pčele su učestvovale u sakupljanju polena i naseljavanju radi proizvodnje perge.
Pčele ubacuju glavu sa polenom  u ćeliju i zatim dodaju med. Jednom ispunjen i dobro upresovan, prekriven tankim filmom meda, polen započinje mlečnom fermentacijom preko koje se pretvara u pergu. Ova fermentacija u potpunosti menja polen dajući joj jedinstvena hranljiva svojstva, naročito ima jedinstven slatko-kiseli ukus.
Međutim, pergu koji pčele proizvode u košnici dovoljan je za rast legla u proleće, samo slučajno mogu ostati višak zaliha, koje pčelar može sakupiti za sopstvenu potrošnju.
Dugi niz godina postojao je sistem za proizvodnju ili sakupljanje perge. Tako su u prvoj fazi korišćeni sakupljači perge sa kojima se pojedinačna perga sakupljala iz svake ćelije odvojeno. Sistem se i danas koristi, ali je prilično ograničen u proizvodnji perge koja se može dobiti za dan…
Zatim je sledeći korak, više „industrijski“, bio prelazak u zamrzavanje okvira sa pergom, drobljenje (vosak je bio lomljiv na niskim temperaturama), a zatim odvajanje kroz živu zaštitu. Ima nedostatak mešanja perge sa ostacima voska, pa je gotovo nemoguće dobiti čistu pergu.
Poslednja i najvažnija faza bila je pronalazak posebnog okvira za proizvodnju perge, okvira koji se može neodređeno upotrebljavati i koji obezbeđuje proizvodnju perge koje su kvalitetnije od bilo koje druge metode.
 
 

Proizvodnja perge u intenzivnom sistemu


 
Sistem je razvila ukrajinska kompanija, nagrađivana kako u Ukrajini tako i na mnogim kongresima i svetskim sajmovima pčelarstva.
Za kompletan Dadant ram (2 lica) za proizvodnju perge u intenzivnom sistemu, potrebno je imati 24 kasete, koje su spojene po 12 komada i formiraju lice okvira. Dok za langstroth (LR) potrebno 16 kaseta, 8 kaseta po licu okvira.
Kasete imaju sisteme za povezivanje koji omogućavaju da se povežu u jednom položaju. U isto vreme imaju brave po sredini i postavljaju uređaj da ubacuje ili istiskuje polen.
Između 2 lica okvira umetnuta je plastična folija da formira "dno" ćelije, a dve stranice su međusobno čvrsto povezane, pričvršćene su na drvenu satonošu i spremni su za upotrebu.
 

Tehnologija rada


 
Kasete su povezane jedna sa drugom (3 x 4 ili 2 x 4), koja ima 12 odnosno 8 komada za svako lice okvira. (cena kasete je po komadu. za kompletan okvir treba da se uzme  18 za LR ram ili za DB ram 24 komada).
Na ravnu površinu preko okvira pospite svež ili smrznuti polen (nikako suv!). Dodajte polen dok se sve ćelije ne napune.
Sa ručnom presom za polen, svaka kaseta se dobro pritisne.
Ponovite operaciju punjenja, doziranja polena 3-4 puta dok se sve kasete ne napune.
Dodajte sloj tečnog meda, po mogućnosti livadski med, koji se ravnomerno širi po celoj površini okvira, imajući ulogu da fiksira polen u ćelijama, privlači pčele i daje polenu početnu vlagu da bi se započela mlečna fermentacija. .
Tako isto postupiti i  sa drugom stranom okvira.
Dve strane okvira se spoje, između njih se ubaci plastična folija.
Unosi se u košnicu, poput predzadnjeg okvira i ostavlja da ga pčele obrađuju i fermentira najmanje 17 dana.
Nakon ovog perioda uklonite obe strane okvira iz košnice i odvojite svaku kasetu posebno.
Perga se uklanja iz svake kasete pomoću prese za istiskivanje perge (ovaj proizvod).
Nakon sakupljanja, perga se može čuvati u zamrzivaču (po mogućnosti) ili je moguće sušiti i čuvati u teglama na tamnom mestu.