79090-Hvatac-roja-3-rama-3
79090-Hvatac-roja-3-rama
79090-Hvatac-roja-3-rama-2
79090-Hvatac-roja-3-rama-4
79090-Hvatac-roja-3-rama-5

79090 - Hvatac roja za 3 rama

Ova jednostavna i korisna naprava omogućuje pčelaru da je u svakom trenutku spreman na pojavu roja , da ga jednostavno i brzo zbrine. Pored toga što je ovim posao olakšan, u poređenju sa dosadašnjim načinom rada, nabavka skidača se višestruko isplati ako se samo jedan roj spreči da pobegne, kada se smestio na visokom i nepristupačnom mestu.Postupak za skidanje roja sa grane ili mesta gde se smestio je krajnje jednostavan. Bez ikakvog penjanja i stresanja roj se prenosi ovom napravom direktno u košnicu koja se nalazi na stalnom mestu na pčelinjaku. Za ovo je, pored skidača potrebno imati motku odgovarajuce dužine, a ceo posao pčelar može obaviti sam bez pomoći drugih.

2,160.00 RSD
Porez uračunat u cenu. Dostava će biti obračunata pri zaključivanju porudžbine
Šifra proizvoda: 79090
Stanje zaliha: Na stanju Dostupno po narudžbini Nema na zalihama
Opis proizvoda
Postupak rada pri skidanju roja je sledeći:

  1. Postaviti košnicu na stalno mesto na pčekinjaku.
  2. košnicu staviti ramove sa izvučenim saćem ili osnovama. Broj ramova zavisi od veličine skidača (3,4ili5).Poželjno je da jedan od tih ramova bude ram sa otvornim leglom bez pčela izvađen iz druge košnice eposredno pred skidanje roja i njega staviti u sredinu. Na ovaj način se sprečava mogućnost da roj kasnije pobegne iz košnice. Ramovi ispunjeni medom nisu potrebni jer roj sa sobom nosi i med.
  3. Na ramove u košnici postaviti skidač i stegnuti. Potom ceo komplet pričvrstiti na kraj motke.
  4. Ramove sa motkom podići i prisloniti na roj. Kad veći deo roja uđe u ramove , izmaći ih sa tog mesta za oko jedan do dva metra da bi sve pčele prešle na njih.
  5. Kad sve pčele pređu na ramove, pažljivo ih spustiti i ramova osloboditi motke. Zatim roj odneti i spustiti u košnicu na pčelinjaku, i osloboditi skidač.
  6. Košnicu dopuniti ramovima, poklopiti i roj negovati na do sada uobičajen način.

Pored osnovne namene skidač rojeva se može koristiti i za :
-mamac za hvatanje rojeva uz upotrbu feromona ili bez njih
-čuvanje ili transport manjeg broje ramova sa poklopnjenim medom itd.
-posebno preporučujem, zbog male težine i gabarita, pčelarima koji sele svoje pčele na pašu da ga imaju u kompletu svog pčelarskog alata.
Deklaracija

Šifra:79090
Naziv artikla:Hvatač rojeva za 3 rama
Proizvođač:Neša, SR
Zemlja porekla:Srbija
Rok upotrebe:Neograničen
Sastav:čelik
Cuvati van domasaja dece